5de Wetenschappelijke prijs humane psychiatrische zorg – 3 juni 2022

De prijs

In de lente van dit jaar wordt voor de vijfde keer de wetenschappelijke ‘Prijs Humane Psychiatrische Zorg’ uitgereikt. Met deze prijs wenst het Psychiatrisch Centrum Gent-Sleidinge een humane en ethisch weloverwogen houding  aan te moedigen in tijden waar de zorg op maat van het individu onder druk komt te staan.

Voor deze editie is gekozen voor het thema ‘Trauma’.

Het begrip trauma, op zichzelf al voer voor discussie, wordt algemeen begrepen als een ernstig ontwrichtende ervaring met een diepgaande invloed dat het psychische en fysieke huis onbewoonbaar maakt. Ons lichaam is taliger dan we denken en onze taal is lichamelijker dan we willen toegeven. Hoe proberen wij daarmee om te gaan?

Uitreiking van de prijzen

De vijfde uitreiking van de ‘Prijs Humane Psychiatrische Zorg’ vindt plaats op 3 juni 2022, ter gelegenheid van het tweejaarlijks avondsymposium in het Psychiatrisch Centrum Gent-Sleidinge. Op deze avond krijgen drie genomineerden de kans hun bijdrage voor te stellen.

De winnende laureaat ontvangt een geldprijs ter waarde van 4000 €, gesponsord door Labo Nuytinck-Anacura, Evergem. De tweede en derde ontvangen respectievelijk 1000 € en 500 €, geschonken door de Stichting Hiëronymus.

Uit de 27 ingezonden teksten selecteerde de jury, met als voorzitter Prof. Dirk De Wachter, drie laureaten :

  • Traumabehandeling in dagopname
    Wouter Kerkhof en Karolien Moers, met bijdragen van Véronique Defourny, Leen Vandenhoudt en Sandy Vanlandeghem
  • De betekenis van de holocaust voor de hedendaagse psychoanalytische praktijk
    Myriam Van Gael
  • Gezinsopnames : Intensieve residentiële traumabehandeling bij ouders en kinderen een missing link in ons hulpverleningslandschap
    Eva Kestens

Mede op basis van de voorstelling kiest de jury op de uitreikingsavond wie de eerste, tweede en derde prijs ontvangt. De teksten van de drie genomineerden worden op de avond van de uitreiking in de brochure voor de genodigden gepubliceerd. De winnende tekst wordt gepubliceerd op de website van het PCGS en in het tijdschrift Psyche en wordt verder aangeboden aan verschillende andere tijdschriften.

Programma

19:30 - 20:00Onthaal
20:00- 20:10Verwelkoming door Roel De Cuyper
20:10- 20:30Inleidende lezing door Evy Verbeke
20:30 - 21:00Traumabehandeling in dagopname
Wouter Kerkhof en Karolien Moers,
met bijdragen van Véronique Defourny,
Leen Vandenhoudt en Sandy Vanlandeghem
21:00 - 21:30De betekenis van de holocaust voor de hedendaagse psychoanalytische praktijk
Myriam Van Gael
21:30 - 22:00Gezinsopnames : Intensieve residentiële traumabehandeling bij ouders en kinderen een missing link in ons hulpverleningslandschap
Eva Kestens
22:00 - 22:20Beoordeling door de jury
22:20 - 22:30Prijsuitreiking
Labo Nuytinck Anacura
Stichting Hiëronymus
22:30 - 22:40Slotwoord door Jean Pierre Vanhee
22:40Receptie

De uitreiking bijwonen

De voorstelling van de inzendingen door de laureaten en de uitreiking van de prijs vindt plaats op 3 juni 2022 in de polyvalente zaal van het Psychiatrisch Centrum Gent-Sleidinge.

Weststraat 135
Evergem-Sleidinge

Vanaf 19:30

Voor wie aanwezig wil zijn, gelieve een mail te sturen naar sara.wuyts@pcgs.be met vermelding “ Aanwezig op de Wetenschappelijke Prijs Humane Psychiatrische Zorg”. Vermeld graag uw naam en het aantal aanwezigen.

Let wel, het aantal plaatsen is beperkt.

Zie ook het symposium over hetzelfde thema dat plaats vindt op 17 juni 2022.