Vanuit een bio-psycho-sociale visie helpen we de patiënt inzicht te verschaffen in het ziektebeeld, de medicamenteuze behandeling op punt te stellen, hem of haar te ondersteunen in het verwerkingsproces en te helpen bij de re-integratie in de samenleving.
Veel aandacht gaat naar het contact met de alledaagse werkelijkheid: hygiëne, voeding, dag-en nachtritme, gestructureerde dagindeling, zinvolle dagbesteding, geldbeheer, administratie.
De behandeling richt zich verder op cognitieve, sociale, affectieve, motorische, somatische en zelf-organisatorische aspecten. De mens wordt benaderd vanuit een holistische visie.
Aan de hand van het stress-kwetsbaarheidsmodel helpen we om een gezond evenwicht te vinden tussen draaglast en draagkracht en een realistisch beeld te krijgen van mogelijkheden en beperkingen. Een systeemgerichte aanpak, cognitieve gedragstherapie, herstelgericht werken en een zorg op maat-principe vormen belangrijke hoekstenen van dit proces.
We streven naar haalbare tussendoelen binnen een globaal behandelplan, zodat succeservaringen worden opgedaan en het zelfvertrouwen kan groeien.
Indien gewenst en waar mogelijk betrekken we ook familieleden en belangrijke derden in het proces, en bieden we hen de mogelijkheid tot psycho-educatie, gezinsgesprekken en verdere ondersteuning.
Samen met de patiënt verkennen we de mogelijkheden van wonen en werken. Tijdelijke dagbehandeling als afbouw van een voltijdse hospitalisatie behoort tot de mogelijkheden.
De behandeling gebeurt door een multidisciplinair team (psychiater, psycholoog, maatschappelijk werken, psychomotorisch therapeut, ergotherapeut, creatief therapeut, muziektherapeut, verpleegkundigen, logistiek medewerker).